Hazwani Sobri

Perkara Buat Jemaah Selesa di Surau dan Masjid

PERKARA BUAT JEMAAH SELESA DI SURAU DAN MASJID Assalamualaikum semua. Post kali ini kami nak share tentang 4 perkara yang membuatkan jemaah selesa apabila berada di surau dan masjid. Nak tahu apa 4 perkara itu? 1) SUHU YANG SELESA – Bila kita solat atau mendengar tazkirah, pastinya anda inginkan suhu dan persekitaran yang selesa kan? Suhu yang selesa; tak terlampau sejuk, tak terlalu panas semestinya membolehkan kita untuk menunaikan ibadah dengan tenang dan khusyuk in shaa Allah. Sejuk tak semestinya… Read More »Perkara Buat Jemaah Selesa di Surau dan Masjid

Review dan Perbandingan Speaker

JOM LIHAT PERBANDINGAN 3 SPEAKER INI.. Assalamualaikum semua… Kali ini kami nak ceritakan tentang perbandingan 3 jenis speaker : 1) 2-way 2) 3-way 3) Column Jom tengok video di bawah ini untuk tahu kelebihan dan kesesuaian speaker untuk surau dan masjid anda. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan jenis-jenis speaker yang digunakan di surau dan masjid, KLIK SINI Semoga video ini dapat membantu tuan-tuan dan puan-puan untuk membuat pilihan terbaik untuk surau dan masjid, in shaa Allah 😊

Guideline / Panduan Tuning Mikrofon Klip!

JOM TENGOK GUIDELINE / PANDUAN UNTUK TUNING MIKROFON KLIP Assalamualaikum semua.. Kami nak tanya ni, ada tak mic clip di surau dan masjid tuan-tuan dan puan-puan? “Mic clip tu mikrofon yang selalu letak di kolar baju tu kan?” Betul tu.. Tapi tahukah anda bagaimana cara untuk tuning mikrofon klip tersebut? Jika anda tak tahu, video ini mungkin boleh membantu anda.. jom lihat di bawah : Semoga selepas ini, kita boleh untuk tuning clip microphone dengan cara yang betul, in shaa… Read More »Guideline / Panduan Tuning Mikrofon Klip!

Aduh! Kuatnya Gaung..

[INFO SURAU/MASJID] ADUH! KUATNYA GAUNG.. Video ini adalah classic example struktur yang tidak sound-friendly. Walaubagaimanapun Kondisi sebegini masih boleh diselamatkan dengan melakukan acoustic treatment. Tetapi dari segi bunyi, kedudukan speaker yang terlampau tinggi boleh menyebabkan bunyi tu pergi merata. Jadi salah satu solusi mudah dan murah adalah dengan merendahkan kedudukan speaker supaya bunyi tersebut tidak pergi ke atas dan menyebabkan reverb berlaku. P/s:- nak selamat lagi, minta tolong janganlah design bangunan begini, kesian jamaah.. huhuhu